Jönköping



Dansövergränser
Bra att veta om Sverige och Jönköping
Fakta om Sverige
Konungariket Sverige
ValspråkFör Sverige i tiden 3
Nationalsång: Du gamla, du fria
Kunglig hymn: 
Kungssången
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/EU-Sweden.svg/250px-EU-Sweden.svg.png
Huvudstad
(och största stad)
Huvudspråk:Svenska
Minoritetsspråk:
FinskaSamiska,MeänkieliRomani chibJiddisch
Statsskick
 - 
 - 
 - 
Totalt
449 964 km² [1](57:e)
 - 
Vatten (%)
9,84%[2]
 - 
2014 års uppskattning
9 747 355 [3](85:e)
 - 
Befolkningstäthet
21,66/km² (153:a)
BNP (PPP)
2013 års beräkning
 - 
Totalt
3 634 miljarder kronor, år 2013[4] (21:e)
 - 
Per capita
378 600 kronor, år 2013[4] 
0,320 [5] (?)
HDI (2012)
0,916[6] (7:e)
CET (UTC+1)
 - 
CEST (UTC+2)
 - 
Högsta punkt
 - 
Största sjö
Vänern, 5 648 km²
 - 
Längsta flod
6 juni
S
SE, SWE
46
1 Ovan visas nationsflaggan. Örlogsflaggan, som främst förs av flottan, ser ut så här:
Naval Ensign of Sweden.svg
2 Ovan visas 
stora riksvapnetLilla riksvapnet ser ut så här:
Lilla riksvapnet - Riksarkivet Sverige.png

3För Sverige i tiden är antaget som kungligt valspråk av Carl XVI Gustaf (jämför artikeln om Storbritannien).
4 Svenska har formellt utnämnts som officiellt språk. En lag som utser svenska till "huvudspråk" i Sverige och officiellt språk i internationella sammanhang trädde i kraft 1 juli 2009[8][9] (läs mer i artikeln svenska). Sveriges officiella minoritetsspråk är sedan år 2000: samiskafinska,meänkieliromani chib och jiddisch[10]

Kultur
Bland svensk kultur som har gett eko i världen finns bland andra filmregissören Ingmar Bergman, popgruppen Abba och skådespelare som Ingrid Bergman och Greta Garbo. Barnboksförfattaren Astrid Lindgren har blivit världsberömd genom översättningar till ett 90-tal språk. På 2000-talet har svenska deckare fått stort internationellt genomslag, inte minst Stieg Larsson med Millennietrilogin.
Seder och bruk
Det svenska samhället uppfattas ofta utifrån som förhållandevis jämlikt, fredligt och välmående. Svenskar framstår ofta som ganska vänliga men kyliga i sin framtoning. Det är förhållandevis ovanligt att man är högljudd eller visar starka känslor offentligt i Sverige. En del kan uppfatta svenskar som blyga, andra som ointresserade eller rent av oartiga och kyliga.
Skrytsamhet ses ofta med oblida öron, ”lagom” framhålls ofta som ett rättesnöre. Den så kallade jantelagen – du ska inte tro att du är något, eller att du är bättre än någon annan – har stark ställning. Möjligen kan det sägas att en alltmer individorienterad västerländsk kultur har bidragit till en uppluckring av jantelagen även i Sverige.
Men jämlikhet anses fortfarande viktigt. I barnuppfostran betonas ofta mer att man ska vara en god lagspelare, än att man ska förhäva sig själv. Samtidigt fostras barn till stor del att vara självständiga individer. Många utländska iakttagare finner att det svenska samhället är barnvänligt. Barn får synas och höras i de flesta sammanhang, och det anses viktigt att lyssna även på barns åsikter. Samhällets stöd till familjer är omfattande, och föräldraledigheten bland de absolut mest generösa i världen.
Jämlikheten är till stor del ett ideal även på arbetsplatser. Hierarkier är relativt osynliga och umgänget mellan anställda i olika positioner förhållandevis otvunget. Titlar används sällan och de flesta använder ”du” och förnamn när de tilltalar varandra. Klädkoden i Sverige är många gånger betydligt mindre strikt än på andra håll, utom möjligen i affärslivet.
I fråga om jämställdhet mellan könen ligger Sverige långt fram i internationella jämförelser.
Punktlighet är mycket viktigt. Till ett möte eller en bjudning väntas man komma i tid – det är inte ovanligt att den som är bara en kvart försenad hör av sig för att berätta detta, vilket skulle verka märkligt i många andra länder. Till en bjudning bör man också undvika att komma för tidigt.
En egenhet som många från andra länder uppfattar som udda är att svenskar ofta tar av sig skorna när de går in i någons hem. Bland äldre och i formella sammanhang är det vanligt att man har inneskor eller tofflor med sig, men det är också vanligt att i övrigt relativt uppklädda personer uppträder i strumplästen.
Vid måltider uppfattas det som oartigt att ta det sista av maten. Svensken kan utan att tänka närmare på saken dela till exempel en paj i allt mer minimala bitar, bara för att alla vill undvika att bli den som länsar fatet. Samtidigt hör det till god ton att äta upp allt på sin egen tallrik. Det gäller särskilt om man själv har lagt för sig maten.
Vid formella bjudningar väntas den som har värdinnan till bordet (det vill säga sitter på hennes vänstra sida) hålla ett tal och tacka för maten för alla gästers räkning.
Det svenska köket är kanske mest av allt känt för smörgåsbordet, ett ord som till och med har importerats till engelskan. På smörgåsbordet förekommer många traditionella rätter, som sill i olika former samt gravad, rökt och inkokt lax, skinka och annat kallskuret, och köttbullar.
Flertalet helgdagar i Sverige har kristen bakgrund, trots att samhället i stort är tämligen icke-religiöst. Julen är den viktigaste familjehögtiden. Julafton är allra viktigast, men familjemiddagar och släktträffar pågår ofta under flera dagar. Många uppfattar hela jul- och nyårsperioden, som sträcker sig fram till trettondagen den 6 januari, som en utdragen helg. Även under påsken är det vanligt att man samlas till familjemiddagar.
Pingst är en viktig helg för kyrkan, men sedan 2005 är annandagpingst, som alltid infaller på en måndag, ersatt som helgdag av nationaldagen den 6 juni. Den kallades tidigare svenska flaggans dag och firas därför att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523, samt att 1809 års regeringsform antogs det datumet (se Äldre historia).
Nyår, valborgsmässoafton (den 30 april) och inte minst midsommarafton är viktiga högtider då man ofta umgås med både familj och vänner.
Läs mer om Sverige på:
Jönköping
Vy över Jönköping från syd-väst, vy över Jönköping centrum från norr, Jönköpings rådhus, Stora Hotellet, Kulturhuset Spira.
Vy över Jönköping från syd-väst, vy över Jönköping centrum från norr, Jönköpings rådhus, Stora Hotellet, Kulturhuset Spira.

Höjdläge


 - tätort
4 482,04 hektar


 - tätort
89 396 (2010)[1]
 - kommun
132 140 (2014)

 - tätort
19,95 inv./ha

 - sommartid
Huskvarna
Jönköping
Norrahammar
55X XX
561 XX
562 XX
036
1544

Jönköpings läge i södra Sverige
Red pog.svg
Jönköpings läge i södra Sverige
Map-icon.svg
Se kartdata överlagrat på...
Google Maps Bing Maps

Jönköping är en tätort i norra Smålands inland samt centralort i Jönköpings kommun och residensstad för Jönköpings län. Jönköping är Sveriges nionde största tätort med 93 662 (2013)[1] av kommunens 130 798 invånare. Jönköpings gamla stadsområdet utgörs av ett sandområde med två mindre sjöar (Munksjön och Rocksjön) vid Vätterns södra strand, omgivet av kuperade sluttningar. Tätorten omfattar även Huskvarna och Norrahammar som i öster och söder på 1960-talet växte samman med bebyggelsen i Jönköping.

Utbildning
Högskolan i Jönköping har cirka 11 000 studenter och 800 anställda. Högskolan finns på ett samlat campus centralt i Jönköping och erbjuder cirka 60 program/inriktningar och runt 400 fristående kurser inom hälsavård och socialt arbete; undervisning, medie- ochkommunikationsvetenskaptekniknaturvetenskap och ingenjörsvetenskap samt ekonomijuridik och informatik.


Sport
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f6/HV71_spelare.jpg/250px-HV71_spelare.jpg
HV 71 är Jönköpings Ishockeylag.
I Jönköping finns många idrottsklubbar, särskilt fotbollsklubbar. Men den största klubben från staden är ishockeyklubben HV71 som länge varit ett av Sveriges bästa ishockeylag och vann SM-guld 1995, 2004, 2008 och 2010. HV71 spelar i Svenska hockeyligan, som är Sveriges högsta ishockeyliga. (Många spelare har kommit från Finland genom åren). En annan elitklubb är fotbollslaget Jönköpings Södra IF som spelade 10 säsonger i Allsvenskanmellan säsongerna 1945/1946 och 1969.



Kultur och media[redigera | redigera wikitext]
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Spira.jpg/250px-Spira.jpg
Split-arrows.svg
Kulturhuset Spira är ett kulturhus för främst scenkonst i Jönköping, invigt 11 november 2011.[1] I huset sätter Smålands Musik och Teater upp scenföreställningar i flera genrer med omkring 800 konserter och andra föreställningar per år. Landstinget i Jönköpingslän är ägare av byggnaden.
Kulturhuset Spira är arbetsplats för ett hundratal medarbetare med konstnärliga, tekniska och administrativa uppgifter. I huset finnsRestaurang Spira, vilken drivs av bland andra Tommy Myllymäki.
Jönköping har även kallats Smålands Jerusalem , vilket grundar sig på att staden är residensstad i ett län med ett starkt kristet inslag i och med kyrkornas starka ställning. Det gäller både frikyrkor och församlingar inom Svenska Kyrkan. Begreppet "Smålands Jerusalem" myntades med all säkerhet under 1850-talet, och syftade på de kvartalsmöten Jönköpings Missionsförening anordnade. Till dess möten "vallfärdade" folk från hela Jönköpings län. Första gången "Smålands Jerusalem" nämns i skrift är under 1890-talet i samband med en KFUM-konferens i Jönköping. Jönköpings missionsförening var från början en rörelse inom Svenska Kyrkan, men har utvecklats till en frikyrkorörelse, Svenska Alliansmissionen. Kommunen har flera missionskyrkor, varav Immanuelskyrkan är den största (och målad rosa). Pingstkyrkan, som började sin verksamhet i Jönköping under 1920-talet, och andra välkända frikyrkor har starka fästen i Jönköping. Det lär vara så, att man från en punkt nära Sofiakyrkan kan se inte mindre än elva gudstjänstlokaler.Pingstförsamlingen i Jönköping har runt 2 500 medlemmar. Det är den tredje största i Sverige och den största i förhållande till stadens storlek. Endast Stockholm och Göteborg har större pingstförsamlingar. Svenska Alliansmissionen har sitt säte i Jönköping och det finns flera "allianskyrkor" i framförallt Jönköpings län, men även i viss utsträckning på andra platser i landet.
Några kända författare som har anknytning till, eller har skrivit om Jönköping[12]
·         Carl Jonas Love Almqvist
·         Ann-Charlotte Alverfors
·         Ragnar Järhult
·         Selma Lagerlöf
·         Mian Lodalen
·         Vladimir Oravsky
·         Viktor Rydberg
·         Gunnar E. Sandgren
·         Fredrik Segerståhl






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar